Predajná výstava minerálov, skamenelín a výrobkov z drahých kameňov Banská Bystrica 2011

Už tradične sa koncom roka svet minerálov a neživej prírody presunul do Banskej Bystrice. Rok 2011 bol v poradí 23. pokračovaním tohto sviatku priaznivcov geológie a mineralógie v meste pod Urpínom. Uskutočnil sa v dňoch 18. – 19. novembra v priestoroch obchodného centra Európa.

Tradíciu podujatia začali písať nadšenci geológie a mineralógie ešte v 90-tych rokoch minulého storočia. Po niekoľkoročnej prestávke sa obnovila myšlienka mineralogických búrz a v októbri 1999 sa v priestoroch pamätníka SNP uskutočnil 11. ročník predajnej výstavy minerálov, skamenelín a výrobkov z drahých kameňov. Výstava vystriedala viacero priestorov až si našla svoje miesto v najväčšom obchodnom centre banskobystrického regiónu. Akcie sa pravidelne zúčastňujú vystavovatelia z Poľska, Českej republiky, Maďarska, Ruska a samozrejme zo Slovenska. Rok 2010 priniesol aj jednu zmenu - predĺženie výstavných dní na dva. Týmto rozhodnutím organizátori oslovili viac návštevníkov, ktorí si mohli už druhý krát krásy neživej prírody prísť pozrieť. Tento rok sa uskutočnila dva týždne pred akciou v obchodnom centre tématická výstava fotografií minerálov a mineralogických lokalít členov Slovenského mineralogického spolku, ktorí toto podujatie organizujú.

Pre budúci rok je pripravená novinka. Tou bude zmena názvu akcie na „Mineralogické dni Kristiána Andreja Zipsera“. Tohto roku si budeme pripomínať 228. výročie narodenia tohto významného bádateľa, pre ktorého bola mineralógia obrovským koníčkom a priniesla mu uznanie v celom vtedajšom mineralogickom svete. Tak isto sa pričinil o zviditeľnenie Banskej Bystrice a propagáciu slovenských minerálov v zahraničí. Týmto činom si organizátori chcú uctiť meno a pamiatku tohto výnimočného banskobystrického vedca.

 

Výstava fotografií

 

Výstava fotografií 2.časť
Všetko pripravené  Mladí vystavovatelia

 

Je si z čoho vybrať Záujem bol veľký

Na prvom poschodí Pohľad z poschodia